Newsletter spring 2020 (Corona update)

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

 

Beste lezers, 

Dit zijn bijzondere tijden en wij proberen allemaal onze draai te vinden in een vreemde, onwerkelijke situatie.
Onze levens zijn plotseling overhoop gegooid en de nabije toekomst voelt erg onzeker. Wij zijn uit elkaar gedreven en geïsoleerd van geliefden en familieleden. Ik leef met jullie allemaal mee.

Ik wil jullie namens deze nieuwsbrief op de hoogte houden over de situatie in Nairobi op dit moment en wat voor effect het heeft op ons mooie project. Ik heb regelmatig contact met Maqulate vanuit haar kleine huis, waar zij nu opgesloten zit met haar man en 6 kinderen, want net als hier, moet iedereen daar ook thuis blijven. Het Corona virus is daar ook geconstateerd en de stad ligt ook in lockdown. Scholen, winkels en bedrijven zijn dicht en iedereen wordt geadviseerd om binnen te blijven en anderen te vermijden.
Dit zijn drastische maatregelen die heftig consequenties hebben voor de bevolking.

Het is onmogelijk voor mensen in dichtbevolkte sloppenwijken om afstand te houden van anderen. Iedereen leeft op elkaar en families zitten met grote aantallen binnen kleine huizen zonder schoon water en voorzieningen. Mensen met een baan zijn nu thuis zonder inkomen, omdat ze thuis moeten zijn om voor hun kinderen te zorgen. Armoede maakt helaas ook dat er onmogelijk keuzes gemaakt moet worden. Water en zeep kopen of voedsel voor de familie? Medische hulp en zorg is niet betaalbaar. Medicijnen die wel beschikbaar zijn, zijn niet betrouwbaar en heel duur. Mensen die ziek worden door Corona zullen aan hun lot overgelaten worden. 

Voor ons project heeft de Corona pandemie veel gevolgen:

Op dit moment zijn de scholen dicht dus iedereen die betrokken is bij het Mentorschap programma: docenten, mentoren en coaches, kunnen niks doen voor de kinderen die betrokken zijn en het programma is stilgezet.

Ook onze kapsalon heeft de deuren moeten sluiten. De meiden die daar werken en afhankelijk zijn van de kleine bijdragen die binnenkwam van klanten, zitten nu geheel zonder inkomen. Dit zijn allemaal jonge moeders zonder partners en met grote families. Zij worden het hardst getroffen, zoals het bij de armste altijd is.

Wij hebben zoveel mooie stappen gemaakt met ons project. Met de kapsalon en vooral met ons mentorschap programma. Ons mentorschap programma is een ongelofelijk succes gebleken. De tien mentoren die wij getraind hebben zijn daarna elk vijf meiden gaan trainen, waardoor hun waardevolle kennis en advies is doorgegeven. Op deze manier hebben wel vijftig meiden baat gehad bij ons programma. In augustus kwamen al onze trainers en en mentoren die meededen aan het programma bij elkaar voor een laatste ‘bijeenkomst. Het was een moment waarbij ze elkaar konden ontmoeten, ervaringen konden delen en nieuwe vriendschappen hebben gesloten. We hebben heel veel positieve reacties gekregen vanuit iedereen die betrokken was bij het programma in Nairobi. Vooral docenten en ouders zijn erg onder de indruk geweest met ons programma en de resultaten zijn voor hun duidelijk te zien in hun kinderen.

Wij willen alles wat wij tot nu toe gedaan hebben niet verloren laten gaan door het Corona virus. Corona krijgt ons niet klein!

Hier in Nederland werk ik door met het zoeken van sponsors en donateurs. Onder normale omstandigheden ben ik bezig met fundraising acties, vooral op het Vathorst College. Dit is altijd een geweldige manier om geld in te zamelen voor de salon en tegelijkertijd de leerlingen op school bewust te maken van hoe het leven voor anderen is in Kenia. Dit is nu niet meer mogelijk.

Maar ik zet de strijd voort, met het oog op genoeg geld inzamelen om onze vaste salon kosten te kunnen betalen voor de komende maanden en om geld in te zamelen voor de meiden die niet meer kunnen werken in de salon en voor de meiden en hun families die betrokken zijn bij ons mentorschap programma. Ze zullen schoon water, zeep, ontsmettingsmiddelen en medicijnen nodig hebben.  Ik maak me echt zorgen om hen en hun kinderen omdat ze nu helemaal geen inkomen hebben. Ik vrees voor hoe het zal gaan in Nairobi. Het zal zeker veel moeilijker zijn voor de bevolking daar.

Wij zitten allemaal in moeilijke tijden op dit moment. Maar, we zullen er weer bovenop komen. Laten we hopen dat het niet te lang gaat duren en laten we allemaal zorgen voor elkaar.

Ik weet dat ik misschien veel van jullie vraag op dit moment. Maar zou je ons willen steunen? Met elke gegeven donatie, hoe groot of klein, aan ons mooie project zullen Maqulate, ik en alle meiden in Nairobi eeuwig dankbaar zijn.

 

Met veel liefs 

 

Fiona en het MGPP team in Nederland en Nairobi

 

[/et_pb_text][et_pb_image admin_label=”Image” src=”http://matharegirlpowerproject.com/wp-content/uploads/2020/04/IMG-20180824-WA0025.jpg” show_in_lightbox=”off” url_new_window=”off” use_overlay=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Published
Categorized as News